Mikä estää? – Hyvinvointia ei voi suorittaa!

Vuoden alku on usein symbolista aikaa myös elämänmuutokselle; halutaan terveellisempi arki ja kroppa. Usein sanotaan, että kestää vain 21 päivää vakiinnuttaa jokin tapa osaksi arkea, mutta tavan muuttaminen rutiiniksi kestää kauemmin. Rutiineista muodostuvat lopulta elämäntavat. Mutta mikä estää onnistumisen? Mitäpä jos tänä vuonna ottaisitkin toisen lähestymiskannan koko projektiin? Sen sijaan, että puuskutat höyryjunan lailla eteenpäin, voisitkin ottaa jalan pois kaasulta ja tutkia prosessia toisesta lähtökohdasta. Hyvinvointia ei voi suorittaa!

Ruokavalio on onnistumisen avain

Kun aloitat terveysprojektin, käy ensin läpi nykyiset tottumuksesi. Millä pienillä muutoksilla saat aikaan isoimman vaikutuksen? Supersmoothien sotkeminen joka aamu ei ole todennäköisesti pitkäaikainen ratkaisu, jos et ole sitä ennenkään tehnyt. Kokeile vaikka lisätä smoothie viikonloppuaamuihin. Maalaisjärkeä käyttämällä näet tottumustesi mukanaan tuomat sudenkuopat: menenkö aina nälkäisenä kauppaan ja ostan vääriä asioita? Onko ateriarytmi pielessä ja siksi ahmin? Unohdanko juoda vettä, jolloin kroppa luulee olevansa nälkäinen? Tarkastele objektiivisesti ja tee havaintoja.

Älä heitä roskiin koko kaapin sisältöä, vaan korvaa tuotteet pikkuhiljaa paremmilla. Luomu, puhdas ruoka ja ravinnerikkaat raaka-aineet voi istuttaa ruokavalioon pikkuhiljaa. Aloita vaikka tällä 100 % vegaanisella Active Lecithin -soijalesitiinillä, joka edistää normaalia rasva-aineenvaihduntaa. Kun herkuttelet, tee se ilman syyllisyyttä ja kun syöt, sinulla on oikeus nauttia ruoasta. Tärkeintä on omaksua terve suhde ruokaan! Pohdi, mitä ruoka merkitsee sinulle. Muita Reformin aitoja, puhtaita ja herkullisia tuotteita pääset selaamaan täältä.

Tulos syntyy levossa

Suurinkaan treenimäärä ei tuota haluttua tulosta, jos ravinto ja lepo eivät ole kunnossa. Treenin tulokset (lihasten kehitys, kunnon kohentuminen) syntyvät juuri palautuksen aikana. Myös mieli tarvitsee palautumisaikaa, joten panosta unen laatuun. Hyvin levännyt mieli tekee paremmat valinnat.

Tuloksille on annettava aikaa, sillä kenenkään kuntotaso, elämänlaatu tai peilikuva eivät muutu yhdessä yössä. Hidas kehitys on myös hyvä tapa säilyttää pysyvät tulokset. Varaa siis projektillesi aikaa, ja valmistaudu siihen, että aikaa siihen myös kuluu. Jos elät ruuhkavuosia, älä ole liian ankara itsellesi. Kaikkien kalenteriin ei mahdu yhtä paljon treenipäiviä kuin toisten. Tärkeintä on, että liikut enemmän kuin olet ennen liikkunut. Jos se tarkoittaa yhtä treenikertaa viikossa, muista, että se on enemmän kuin ennen: se on kehitysaskel! Kävellä voi päivittäin, aloita sillä.

Jos urheilu ei kiinnosta?

Aktiivisuutta ei kannata unohtaa kokonaan, vaikka terveellisessä elämässä ruokavalion merkitys on huomattavasti liikuntaa suurempi. Tärkeämpää on, että naurat, nautit ja teet enemmän oikeita valintoja. Kaikkien valintojen ei tarvitse olla oikeita, tee niitä oikeita vain enemmän. Preppaa ruokasi etukäteen koko viikolle, treffaa kaveria viinilasillisten sijaan ulkoilmassa kävellen, vähennä alkoholin käyttöä tai tupakointia, treenaile siivoamalla tai pidä herkkupäivä vain joka toinen viikonloppu, lisää ruudutonta aikaa, rentoudu enemmän arjessa, vaihtoehtoja löytyy kyllä. Jos hikiliikunta ei kiinnosta, älä lannistu, vaan ole luova. Jokaiselle on oma tapansa olla aktiivinen, löydä se.

Urheilijat käyttävät usein suorituksensa tukena mielikuvaharjoittelua. Mitäpä jos sinäkin valjastaisit tämän keinon omaan käyttöösi? Ajattele itsestäsi lämpimästi ja hyväksyvästi, nauti kehostasi ja elämästäsi. Tee sen puolesta hyviä valintoja. Näe itsesi onnistujana, positiivisessa valossa. Mikä sinua estää?

Lue myös:

Meal Prepping tuntuu hyvinvoinnissa ja näkyy kukkarossa
Muoviton arki – jokaisella valinnalla on merkitys
Onnelliseksi leipomalla?
Positiivinen paluu arkeen – onko elämää loman jälkeen?
KonMari – siivoamalla uusi elämä?
Sinä ja puhelimesi, mikä pari
Jokamiehenoikeudet osana hyvinvointia

MeNaiset: Tehokkaita treeniliikkeitä