Jumalaista juureskeittoa & Tofua omenapäärynäsalaatilla aasialaisittain – maun salaisuus on liemivalmisteet!

Helppokäyttöiset liemivalmisteet ovat mahtavia mauntuojia sekä arjen aikaa säästäviä supersankareita. Täyteläinen juureskeittomme sai verratonta lisämakua Reformi Luomu -liemikuutioista ja aasialaishenkinen tofusalaattiannoksemme vuorostaan Reformi Luomu Kasvisliemijauheesta. Mikä parasta, käyttämämme kasvisliemikuutiot sekä -liemijauhe ovat palmuöljyttömiä!

Hyvänmakuiset & palmuöljyttömät liemivalmisteet maustavat aterian kuin aterian

Reformi Luomun perinteet juontavat jo 50-luvulle. Tälle alan pioneerille luonnonmukaisuus, vastuullisuus ja puhtaus ovat olleet alusta lähtien tärkeää – eläinten hyvinvointia ja ruoan turvallisuutta suinkaan unohtamatta.

Kotikokkailuihin saadaan mahtavaa makua hyvällä omallatunnolla Reformi Luomu Liemikuutioilla & Reformi Luomu Kasvisliemijauheella täysin palmuöljyttömästi! Näissä korkealaatuisissa liemivalmisteissa palmuöljy on korvattu sheavoilla ja auringonkukkaöljyllä. Tuotteet ovat kaiken lisäksi myös gluteenittomia ja laktoosittomia, eivätkä ne sisällä lisättyä natriumglutamaattia tai hiivaa.

Korkealuokkaisista raaka-aineista valmistetut Reformi Luomu Liemikuutiot tuovat helposti hyvää lisämakua erilaisiin keittoihin, kastikkeisiin, risottoihin, pataruokiin ja pastan tai riisin keitinvesiin! Kokeile rohkeasti korostaa kasvisten makua!

Reformi Luomu Kasvisliemijauhe puolestaan liukenee nopeasti. Sen annostelu keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin ja keitinvesiin on kätevää ja vaivatonta. Kasvisliemijauheella kuuma vesi muuttuu käden käänteessä herkulliseksi liemeksi!

Hyvästä olosta ei kannata tinkiä, eikä siitä tässä tapauksessa tarvitse edes maksaa maltaita. Löydät nämä kotikeittiön perusraaka-aineisiin mainiosti sopivat Reformi Luomu Liemivalmisteet kaikista hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Joutuin juurekset pataan, keitto kutsuu!

Syksy on suomalaisten juuresten kulta-aikaa. Juurekset ovat hyvin säilyviä ja monikäyttöisiä raaka-aineita. Täyteläisessä juureskeitossa käytimme muun muassa juureksista juuripersiljaa, palsternakkaa sekä maa-artisokkaa.

Makea ja aromaattinen juuripersilja on ulkoisesti kuin palsternakan pikkuveli: se on vain pienikokoisempi ja hoikempi kuin isoveljensä. Maultaan juuripersilja muistuttaa kuitenkin enemmänkin juuriselleriä. Se sopii loistavasti esimerkiksi keittoihin, liemiin ja patoihin. Sen juuret käytetään raakana tai kypsennettynä. Naatteja taas voi käyttää kuin persiljaa. Juuripersiljassa on paljon kuitua ja verenpaineelle suotuisaa kaliumia.

Pähkinäinen ja makea palsternakka on myöhäissyksyn hurmaava herkku ja melkoinen terveyspommi. Porkkanan sukulainen palsternakka toimii esimerkiksi hienosti soseissa, keitoissa, uunijuureksena, padoissa ja paahdettuna, kuten vaikkapa rapsakkoina sipseinä!

Pähkinäisen ja pehmeän herkullinen maa-artisokka on mainio muhkurainen mukula! Miedonmakuisen juureksen voi paahtaa ja syödä kuorineen. Maa-artisokka sisältää runsaasti rautaa, kaliumia ja muita hivenaineita. Voit käyttää maa-artisokkaa muun muassa keitoissa, muhennoksissa ja gratiineissa. Se toimii myös kaikessa missä perunakin toimii eli kokeile rohkeasti vaihtaa resepteissä peruna tähän mielettömään mukulaan.

Loistavien juuresten lisäksi toisessa reseptissämme paahdetun tofun toverina ja salaatin starana säteilee aasialainen nashi eli omenapäärynä. Mehukkaan raikkaan ja miedon makean omenapäärynän maku todellakin muistuttaa sekä omenaa että päärynää! Omenapäärynän hedelmäliha ei tummu omenoiden tai päärynöiden tapaan, joten se soveltuu erinomaisesti kuutioituna tai raastettuna salaatteihin.

Jumalaisen täyteläinen ja helppo juureskeitto

Tällä reseptillä valmistat helposti täyteläisen juureskeiton, jonka tuunaat kätevästi myös kana-, jauheliha- tai kalakeitoksi. Kanakeitossa voit vaihtaa kasvisliemikuution kanaliemikuutioksi. Lisää kypsennetty ja kuutioitu kananliha sulatejuuston kanssa samaan aikaan höyryävän herkullisen keittoon.

Jos keittoon haluaa lisätä jauhelihaa, lisätään sekin kypsänä viimeiseksi – yhdessä sulatejuuston kanssa. Tällöin kasvisliemen voi korvata halutessaan lihaliemikuutiolla.

Juureksia voi vaihdella oman maun mukaan: kokeile esimerkiksi juuriselleriä, raitajuurta tai ruusukaalia. Loppukesällä keittoon kannattaa käyttää sesongin mukaisesti kukka- tai parsakaalia.

Juuripersilja on oiva liemijuures, mutta toimii hyvin myös keiton päätähtenä – muiden ehkä paremmin tunnettujen juuresten kera.

Valmistusohje:

3–5 henkilölle

● 2 kpl Reformi Luomu Kasvisliemikuutiota
● 1 kpl juuripersilja
● 1 kpl pieni palsternakka
● 1 kpl pieni lanttu
● 1 kpl porkkana
● n. 1 l vettä
● 1 kpl laakerinlehti
● 5 kpl kokonaista maustepippuria
● 5 kpl kokonaista mustapippuria
● 2–3 kpl maa-artisokkia
● 2 kpl kiinteää perunaa
● 15 cm pala purjoa
● 250 g sulatejuustoa
● 1 dl kermaa
● 1 dl tuoretta persiljaa

Huuhtele ja kuori juurekset. Pilko muut juurekset, paitsi perunat, suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa perunat reilun sentin kokoisiksi kuutioiksi. Halkaise purjo, huuhtele se hyvin ja leikkaa se suikaleiksi.

Laita juuripersilja, palsternakka, lanttu ja porkkana kattilaan. Lisää vettä niin, että juurekset peittyvät reilusti. Lisää joukkoon myös kasvisliemikuutiot, maustepippurit, mustapippurit ja laakerinlehti.

Keitä kevyesti poreillen noin 5 minuuttia, kunnes juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää perunat ja maa-artisokat joukkoon. Keitä vielä 5 minuuttia, kunnes perunat ja maa-artisokat kypsyvät.

Lisää kattilaan purjosuikaleet, sulatejuusto ja kerma. Anna hautua matalalla lämmöllä, kunnes juusto on sulanut. Lisää hienonnettu persilja, tarjoile ja nauti!

Paneroitua tofua & raikasta omenapäärynäsalaattia aasialaisella twistillä

Tämä raikas, aasialaishenkinen salaattiannos toimii hyvin lounaana, kevyenä illallisena tai osana brunssipöydän tarjoiluja. Omenapäärynän makeus tasapainottaa mukavasti tofun ja soijakastikkeen kevyttä suolaisuutta. Kasvisliemijauhe panerointijauhoissa antaa puolestaan mukavan täyteläistä makua. Perheen pienimmille paneroitua tofua voi maistattaa kalapuikkoja muistuttavana ruokana!

Paneroidut tofut on helppo valmistaa airfryerissä – mutta ne voi tarvittaessa kypsentää myös paistinpannulla. Pannulla paistamiseen kannattaa käyttää rypsiöljyä. Airfryerissa ei öljyä tarvita.

Tofuviipaleiden kannattaa antaa kuivua hetken aikaa kahden keittiöliinan välissä, kevyen painon alla. Tällöin niistä tulee kiinteämpiä ja ne pysyvät paremmin kasassa.

Valmistusohjeet:
3–4 henkilölle

Salaatti:

● 3 kpl omenapäärynöitä
● 1 dl saksanpähkinöitä
● nippu persiljaa
● 3 rkl kuivattuja mustikoita
● oliiviöljyä
● soijakastiketta

Tofu:
● 1 pkt (n. 270 g) tofua
● 6 rkl vehnäjauhoja
● 6 rkl pankojauhoja
● 1 + 1 rkl Reformi Luomu Kasvisliemijauhetta
● 1 kpl kananmuna

Lisäksi:
● 2 dl mungpavun ituja (voi käyttää myös muita ituja)

Leikkaa tofu noin 1,5 cm paksuisiksi viipaleiksi. Aseta tofuviipaleet kahden keittiöpyyhkeen väliin ja laita niiden päälle kevyt paino. Anna tofuviipaleiden kuivua painon alla sillä aikaa, kun valmistat salaatin.

Huuhtele omenapäärynät ja poista siemenkodat. Leikkaa hedelmät vajaan puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Murskaa saksanpähkinät kevyesti ja hienonna persilja.

Asettele omenapäärynäviipaleet lautaselle. Ripottele päälle rouhittuja pähkinöitä, osa yrteistä ja mustikat. Loput yrteistä käytetään valmiin annoksen koristeluun. Pirskottele salaatin päälle oliiviöljyä ja soijakastiketta

Riko kananmuna syvälle lautaselle. Sekoita tasaiseksi haarukalla. Laita vehnäjauhot toiselle syvälle lautaselle ja pankojauhot kolmannelle syvälle lautaselle. Mausta vehnäjauhot yhdellä ruokalusikallisella kasvisliemijauhetta. Mausta myös pankojauhot yhdellä ruokalusikallisella kasvisliemijauhetta.

Pyörittele painon alla levänneet tofuviipaleet ensin vehnäjauhoissa. Kasta ne sen jälkeen kananmunaan ja pyörittele viimeiseksi pankojauhoissa. Kypsennä 180-asteissa airfryerissa noin 10 minuutin ajan, kunnes panerointi on rapeaa ja saanut hieman väriä. Jos sinulla ei ole airfryeriä, voi kypsentää tofut myös öljyssä paistinpannulla.

Aseta kypsät tofuviipaleet salaatin päälle. Ripottele päälle myös idut. Koristele annokset tuoreilla yrteillä ja herkuttele!

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Satokausikalenterin kanssa lokakuussa 2022. Lue artikkeli myös Satokausikalenterin sivuilta.